Interruption of informality in artisanal cachaça: an analysis from the perspective of institutional work

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19094/contextus.2020.43574

Keywords:

deinstitutionalization, informality, institutional work, artisanal cachaça, practices

Abstract

Informality presents itself as one of the hallmarks of the still cachaça. In the state of Minas Gerais, the largest artisanal producer in the country, the rates surpassed 98% in 1980. Based on the perspective of institutional work, the objective of this article was to understand how the practices of the managers of the National Association of Producers took place in interrupting informality. In methodological terms, a qualitative study was used, investigating three decades of institutional practices. It was found that if deinstitutionalization reduced informality, the challenges have not been exhausted, since legal structures are still an obstacle for the sector. The results contribute with empirical elements that reinforce the disruption, in a theoretical context still little explored in the literature.

Author Biographies

Raphael de Morais, Programa de Pós-graduação em Administração (PPGA) da UFLA

Doutorando em Administração pela UFLA. Mestre em Administração pela UFLA (2019). Bacharel em Administração Pública pela UFLA (2016).Docente do SENAC-MG.

Valéria da Glória Pereira Brito , Programa de Pós-graduação em Administração (PPGA) da UFLA

Professora Associada do Departamento de Gestão Agroindustrial da Universidade Federal de Lavras desde 1995; possui graduação em Agronomia pela Escola Superior de Agricultura de Lavras (ESAL/1989); mestrado em Administração - Organizações e Recursos Humanos pelo CEPEAD/UFMG (1995) e doutorado em Administração - Organizações e Sociedade pelo CEPEAD/UFMG (2013).

Mozar José de Brito, Programa de Pós-graduação em Administração (PPGA) da UFLA

Possui graduação em Administração pela Universidade Federal de Lavras (1988), mestrado em Administração pela Universidade Federal de Lavras (1993) e doutorado em Administração pela Universidade de São Paulo (2000). Atuou como coordenador da câmara SHA da Fundação de Apoio à Pesquisa do Estado de Minas Gerais no período de março de 2005 à março de 2008 e do Programa de Pós-graduação em Administração entre Janeiro de 2003 e março de 2007. Foi Pro-Reitor Adjunto de Pós-graduação da Universidade Federal de Lavras entre maio de 2004 e março de 2007.

Daniel Calbino Pinheiro, UFSJ/UFVJM

Pós-doutorando em Administração pela Universidade Federal de Lavras (2019). Doutor em Administração pela Universidade Federal de Minas Gerais (2013). Mestre em Administração pela Universidade Federal de Minas Gerais (2010). Especialista em Filosofia pela Universidade Federal de São João del Rei (2018). Graduado em Administração pela Universidade Federal de São João del Rei (2008). Atualmente é professor Adjunto-II da Universidade Federal de São João del Rei-Campus Sete Lagoas e do Programa de Mestrado em Educação da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (PPGED-UFVJM).

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Published

2020-07-13

How to Cite

Morais, R. de, Brito , V. da G. P., Brito, M. J. de, & Pinheiro, D. C. (2020). Interruption of informality in artisanal cachaça: an analysis from the perspective of institutional work. Contextus - Contemporary Journal of Economics and Management, 18, 107–122. https://doi.org/10.19094/contextus.2020.43574

Issue

Section

Articles